Omslaget til boka med tekst og illustrasjoner

Siris aller enkleste oppskrifter

Siris aller enkleste oppskrifter er en strikkebok for nybegynnere, minimalister og for deg som bare vil strikke uten å tenke. Forfatter av boka, Siri Nilsen, er en kreativ sjel med mange talenter, deriblant synging, strikking og tegning. Før hun ga ut boka Siris aller enkleste oppskrifter, lagde hun alle strikkeoppskriftene sine for hånd. Med denne bakgrunnen, ønsket hun en annerledes strikkebok med elementer av det håndlagde, samtidig som den skulle være et brukervennlig oppslagsverk.

Delstart med tittel og bildekollasje
Eksempel på kapittelstart i oppskriftene

Det har vært en drøm å få jobbe med Stine i Bøk fra start til slutt. Hun er lydhør, nøyaktig og kreativ og kan virkelig kunsten å presentere mye informasjon på en oversiktlig måte. Og for en hyggelig arbeidsprosess! Kan anbefales til alle som trenger bokdesign!

Siri Nilsen, forfatter av boka
Eksempel på oppslag i oppskrift
Bilde av notat-blokken i margen

Løsning

Boka er delt inn i to deler – strikkeoppskrifter og strikkeskole. Oppskriftene er systematisk strukturerte, med et helsides bilde og teknisk informasjon på det første oppslaget. Selve fremgangsmåten starter på neste oppslag. Avhengig av hvor komplisert oppskriften er, spes det på med forklarende bilder og illustrasjoner. Ettersom forfatteren selv er veldig kreativ, ønsket hun å legge til rette for kreativ frihet i sine oppskrifter, slik at leseren kan tilpasse plagget slik hun/han selv ønsker. Dette er løst ved blant annet å fylle margene med en prikke-grid som kan brukes til å skrive notater, tegne skisser eller lage egne mønster. Satsen er omkranset av en ramme som bidrar til å systematisere innholdet, samtidig som den skaper et litt annerledes design til strikkebok å være. Underveis i oppskriftene refereres det til teknikker og fremgangsmåter ved hjelp av kryssreferanser til bokas andre del – strikkeskolen.

I strikkeskolen forklares alt fra hvordan bytte garn til hvordan strikke med «magic loop». Denne delen er satt opp med samme rammeverk, slik at boka i sin helhet snakker samme formspråk. Bilder er plassert i umiddelbar nærhet til teksten, noe som bidrar til en brukervennlig bok som legger til rette for læring.

Nærbilde av illustrasjoner som viser anatomien til en genser
Nærbilde av forklarende illustrasjoner i en oppskrift
Eksempel på kapitteloppslag i oppskriftene
Ekempel på en side I en oppskrift, hvor det er forklarende bilder i margen