Bildet viser en stabel av bøkene i Naturfag for barnetrinnet

Naturfag for barnetrinnet

Kunden ønsket seg en naturfagserie for barnetrinnet (1.–7. trinn) som trigger nysgjerrighet, undring og engasjement hos elevene. Vår oppgave i arbeidet med dette seriedesignet, har vært å gjøre denne reisen i naturfag best mulig, uansett alder. For å få til dette har vi fokusert på grunnleggende og viktige virkemidler som lesbarhet ved typografi, leseflyt og navigasjon.

Bildet viser et oppslag i boken om sykler.
Bildet viser et oppslag i boken som har mange av bokens faste elementer, som for eksempel "ord å forstå" og "visste du at".
Et detaljbilde av utforsk-boksen som finnes gjennomgående i boken.
Bildet viser en delstart i serien.

Seriedesign

I dette seriedesignet er det et stort aldersspenn som skal nås og loses gjennom naturfagets mange temaer. Designet er derfor delt i to: Ett designuttrykk for 1.–4. trinn og ett for 5.–7. trinn. Selv om serien består av to designuttrykk, er slektskapet mellom dem likevel ivaretatt gjennom fargepalett, samme sekundærfont, margbredde, paginering og kolumnetitler, noe som skaper en enkel og fin overgang fra det ene designet til det andre. Designet er utviklet i tett samarbeid med forlaget.

Barns lesemønster endrer seg i takt med i skoletrinnene, så det er viktig at innholdet har en god lesbarhet som er tilpasset barnets alder. Fontvalg, fontstørrelse, linjelengde og linjeavstand har derfor stått sentralt i utviklingen av designet. Vi har også hatt stort fokus på enkel navigasjon og god leseflyt, siden hver bok i serien består av mange tekstbokser, illustrasjoner og bilder. I bøkene til 1.–4. trinn er det ekstra fokus på store, fargerike illustrasjoner med gjennomgangsfigurer som går igjen i boka og er med på reisen. Begge designene er fargerike og oversiktlige, med fokus på lekenhet, men uten unødvendig «støy».

Bildet viser et oppslag med tekst og oppgave på venstre side, og en informasjonsgrafikk av næringsnettet i havet.
Et detaljfoto av tittelen "Frukt og grønt er sunt og godt".
Bildet viser et annerledes oppslag i boken som har rosa bakgrunnsfarge og mange forskjellige bokser.
Et detaljbilde av "ord å forstå" fra en av bøkene for de yngre barna.
Bildet viser en delstart i boken.
Et detaljfoto av en oppgave i boken.